Snabb tomatsoppa

Efter flytten till Helsingfors har jag fått vänja mig med ett minimalt kök. Vi har en spis (utan fläkt), en diskho och en liten bänkskiva där det ryms ett skärbräde. Av den här orsaken har jag börjat leta efter recept som går att laga utan att det blir en massa disk. Dessutom är mitt nyårslöfte att jag varje vecka skall laga åtminstone en (helst fler) ny maträtt för första gången. Den nya maträtten skall vara vegetarisk och gärna billig så att den fungerar som vardagsmat. Den här tomatsoppan är ett recept som fyller båda kraven. Även om jag råkade få i lite väl mycket sambal oelek (mitt misstag! trodde inte det var så starkt…) så kvalade soppan in på listan över favoritrecept!

Receptet är ursprungligen från Vegetariska kokboken av Inga-Britta Sundqvist och räcker till 4 personer.

1 gul lök
1-2- vitlöksklyftor
1 gul paprika
1 tsk curry
1 msk olivolja
8 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 paket ekologiskt tomatkross (1 kg)
1 msk tomatpuré
2 krm sambal oelek
1 lagerblad
3 msk maizena
2 msk citronsaft
salt och peppar
hackad basilika

  • Skala och hacka lök, paprika och vitlök. Fräs dem tillsammans med curryn i oljan. Tillsätt vatten, tomat, buljongtärning, tomatpuré, sambal oelek och lagerblads. Låt sjuda ca 10 minuter.
  • Rör ut maizenan i kallt vatten och vispa ner i soppan Låt koka upp och smaka av med salt, peppar och citron. Servera med basilika.

Du kanske också gillar

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *